Vind alle providers en alle telefoons

Dit kunnen we met 5G

Razendsnel internet, waar gerust een paar duizend bezoekers van een festival tegelijk op kunnen en een stabieler netwerk met hogere kwaliteit; het zijn maar een paar voordelen van 5G. Maar wat kunnen we als gebruikers met 5G? Voor wat voor toepassingen wordt het nieuwe netwerk ingezet?

E-health

5G kan worden ingezet voor handige toepassingen en voor vermaak, maar ook voor de gezondheidszorg biedt het netwerk wat nuttige functies. Dankzij de grote snelheid van deze techniek wordt het mogelijk om op afstand operaties uit te voeren.

Via geavanceerde systemen kunnen vitale lichaamswaarden als de bloeddruk, hartslag en ademhaling in de gaten gehouden worden. Is er iets aan de hand, dan krijgt bijvoorbeeld een verpleegkundige een seintje.

Smart home

Dankzij 5G zijn al onze apparaten straks op afstand te besturen. Denk daarbij aan de slimme thermostaat. Daarmee is het mogelijk de temperatuur in huis op afstand te regelen. Dat is niet het enige apparaat dat op afstand uitgelezen kan worden: ook de rookmelder kan bijvoorbeeld een pushbericht versturen.

Digitale assistent

Tegenwoordig hebben veel smartphones een digitale assistent. Neem bijvoorbeeld ‘Siri’ van Apple als voorbeeld. Nu lijkt het nog alsof deze techniek alleen bij smartphones kan worden toegepast, maar niets is minder waar.

In de toekomst hebben Nederlanders met toegang tot 5G geen smartphone, computer of smartwatch meer nodig om te praten met een digitale assistent. Alle apparaten hebben dan een digitale assistent, maar er is één centraal punt dat al deze apparaten aanstuurt. In theorie wordt het zelfs mogelijk om met de stem een auto te laten rijden of een oven aan te zetten.

Transport

Een concreet voorbeeld van een technisch hoogstandje met 5G, is ‘connected cars’. Daarmee worden al proeven gedaan op het 4G-netwerk. Op het 5G-netwerk zou het mogelijk kunnen worden dat een auto wordt verbonden met een snel netwerk, om zo te kunnen communiceren met andere voertuigen.

Het achterliggende idee is dat de complete infrastructuur van een stad verbonden kan worden. Daarbij wordt bijvoorbeeld interactie met het stoplicht mogelijk. Daarnaast levert het waardevolle informatie op voor bijvoorbeeld overheden: op welke manier wordt energie in de auto gebruikt en hoe kan dat geld opleveren?

Vermaak

Mobiel internet wordt nog veel sneller, ongeacht van waar de gebruiker is en hoe druk het netwerk is. Zelfs data-intensieve apps zijn op de drukste apps nog te gebruiken. Een voorbeeld: je zit in een voetbalstadion met 50.000 man. Er wordt gescoord en je wil de goal nog eens bekijken. Geen probleem: het laden van de video duurt maar een seconde.

Internet of Things

Sinds het begrip ‘5G’ is geïntroduceerd, spreken steeds meer mensen van de komst van ‘Internet of Things’. Veel experts denken dat het nieuwe netwerk en Internet of Things een grote invloed op elkaar zullen hebben. Dat komt vooral door de lage vertragingstijd dat het nieuwe netwerk zal hebben.

Doordat er niet veel vertraging is, is het opeens mogelijk om een auto aan te sturen. De koplampen kunnen aan op het moment dat de gebruiker daar een signaal voor geeft. Dat gebeurt niet vijf seconden later, maar op het moment dat het signaal gegeven is.

Virtual Reality

Ook bij virtual reality biedt de lage vertragingstijd grote kansen. Doordat het netwerk nog sneller is dan 4G, wordt het mogelijk om videobeelden snel naar de VR-bril te streamen. Nu moeten films eerst gedownload worden naar een bril of smartphone, maar met 5G hoeft dat niet meer. Alle informatie kan gestreamd worden.

Daardoor kun je bijvoorbeeld het nieuws in virtual reality bekijken. Kijkers hebben zo het idee dat ze dichterbij het nieuws zijn. Het voelt alsof ze letterlijk ter plaatse zijn.

De lage vertragingstijd zorgt ervoor dat hoofdbewegingen bijna realtime effect hebben op de beelden van de bril. Het grote voordeel is dat gebruikers er niet misselijk of duizelig van raken.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op