Vind alle providers en alle telefoons

25 tips die je helpen besparen

De smartphone: we staan er mee op en worden er mee wakker. Iedere maand geeft de gemiddelde student tientallen euro’s uit aan zijn mobiele telefoon. . Hoe zou het zijn om een aantal euro’s op je mobiele abonnement te besparen? Volg de onderstaande tips en je ziet hoe eenvoudig het kan zijn om geld te besparen op een nieuwe smartphone en/of abonnement.

Tip 1: Zeg op tijd je abonnement op
De meeste providers hanteren één maand opzegtermijn. Zeg daarom je mobiele abonnement op tijd op en voorkom dubbele abonnementskosten. Houd er rekening mee dat je abonnement na de afgesproken contractduur gewoon doorloopt als jij het niet op zegt. Het opzeggen van je abonnement doe je bij de meeste providers via de telefoon of per brief.

Tip 2: Liever een duurdere bundel, dan je boven bundel uitkomen
Dit is misschien wel de belangrijkste tip die wij jou gaan meegeven. Er zijn nog steeds veel mensen die proberen te besparen door te kiezen voor een goedkopere bundel met minder belminuten, sms tegoed en MB’s. Dit kan averechts werken wanneer je iedere maand alsnog boven je bundel uit komt en constant moet bij betalen. Kies daarom voor speelruimte en sluit een abonnement af met extra belminuten, sms’jes en MB’s. Dit kan je aan het einde van de maand een hoop euro’s besparen.

Tip 3: Sluit hetzelfde contract af als de rest van het gezin
De meeste providers werken met gezinsvoordeel. Dit betekent dat je korting krijgt op je abonnementskosten of bijvoorbeeld gratis onderling kunt bellen wanneer je vader, moeder, zus of broer bij dezelfde provider een mobiel abonnement heeft afgesloten. Neem contact op met je provider om te kijken of zij met gezinsvoordeel werken. Hierbij een overzicht van een aantal providers die gezinsvoordeel aanbieden:

Tip 4: Sim Only of abonnement?
Is je oude mobiele telefoon nog goed genoeg, kun je een toestel van iemand anders lenen of heb je zelf een nieuw toestel aangeschaft? Met een sim only abonnement ben je doorgaans goedkoper uit. Je betaalt dan alleen voor een bundel met bel-, sms- en/of internettegoed en dus niet voor het toestel, wat anders wel het geval is. Tot slot kun je een sim only abonnement vaak ieder moment opzeggen (met één maand opzegtermijn), terwijl je bij een abonnement met toestel vast zit aan een contractduur.

Tip 5: Verlengen of een nieuw abonnement afsluiten?
Mag jij verlengen bij je huidige provider? De meeste mensen denken dat ze door het verlengen van hun abonnement veel geld kunnen besparen. Dit komt omdat zij ‘de beste aanbiedingen’ van hun provider thuis gestuurd krijgen wanneer het einde van het abonnement nadert. Denk goed na voordat je gaat verlengen, want in sommige gevallen blijkt het afsluiten van een nieuw abonnement en stuk voordeliger te zijn.

Tip 6: Kijk naar het verbruik in het verleden
Hoeveel heb jij de afgelopen 12 maanden gebeld, ge-sms’t of geïnternet? Het antwoord op deze vraag zou een goede indicator kunnen zijn voor de keuze van de nieuwe bundel. Via de website of de klantenservice van je provider kun je deze gegevens opvragen.

Tip 7: Vergelijken providers met elkaar
Het aanbod is enorm, waardoor het lastig is om alle mobiele abonnementen van dit moment met elkaar te vergelijken. Maak daarom gebruik van onze vergelijkingstool op MobielAbonnement.nl en ontdek welk mobiele abonnement het beste bij jou past.

Tip 8: Kies voor een flexibele bundel
Het is onwaarschijnlijk dat je iedere maand hetzelfde verbruikt. Er zitten ongetwijfeld uitschieters bij en daar zal je rekening mee moeten houden – als tenminste geld wilt besparen. Kies daarom voor een flexibel abonnement dat je maandelijks kunt aanpassen.

Tip 9: Ga je op reis? Kies voor een vakantiebundel
De tarieven voor bellen, sms’en en internetten in het buitenland, ook wel dataroaming genoemd, liggen een stuk hoger dan in Nederland. Sluit daarom een vakantiebundel af, en voorkom dat er een hoge rekening op de deurmat valt. Ga voor meer informatie naar de buitenlandpagina.

Tip 10: Profiteer van tijdelijke aanbiedingen
Providers en retailers van mobiele telefoons proberen jou als klant binnen te halen met aantrekkelijke aanbiedingen. Heb je een specifieke mobiele telefoon op het oog? Kijk dan altijd of het desbetreffende toestel ergens in de aanbieding is.

Tip 11: Maak meer gebruik van Wi-Fi
Tegenwoordig is onbeperkt internet relatief prijzig. Daarom kiezen veel mensen voor een abonnement met een internetbundel. Als je voor een internetbundel kiest, is het verstandig om het browsen, uploaden en downloaden via een Wi-Fi netwerk te doen. Dit bespaart je een hoop MB’s, waardoor je niet snel over je internetbundel heen zult komen.

Tip 12: Laat het nieuwste model links liggen
Wil jij altijd het nieuwste van het nieuwste? Dan zal het maandelijkse tarief hoger uitvallen. Een ‘ouder’ model heeft net zo goed alle benodigde functionaliteiten én is logischerwijs voordeliger dan een nieuw model.

Tip 13: Bel met de huistelefoon
Het gemiddelde huishouden in Nederland beschikt over een huistelefoon, waarmee men vaak goedkoper belt dan met de mobiele telefoon. Bel daarom met de huistelefoon wanneer je thuis bent. Dit bespaart je minuten, waardoor je minder snel over je belbundel heen komt en het is relatief goedkoper.

Tip 14: 3G of 4G netwerk?
In principe is het 3G netwerk niet perse goedkoper dan het 4G netwerk. Wel is gebleken dat mensen die toegang hebben tot het 4G netwerk meer data verbruiken dan mensen die alleen toegang hebben tot het 3G netwerk.

Tip 15: Belminuten op? Bel dan via het internet
Tegenwoordig bestaan er goed werkende smartphone applicaties waarmee je iemand van je contacten via het internet kunt bellen. De meest populaire (en best werkende) van dit moment zijn WhatsApp en Facebook. Met het bellen via het internet bespaar je belminuten, maar daarentegen kost het je data. Maak de afweging wat voor jou goedkoper is. Beschik je over een Wi-Fi verbinding? Dan is bellen via het internet altijd goedkoper.

Tip 16: Heb je recht op studentenkorting?
Er zijn jammer genoeg geen providers meer die studentenkorting geven (Hi is de laatste provider die hiermee is gestopt). Wel komt het voor dat providers tijdelijke acties voor studenten hebben. Iets om dus in de gaten te houden.

Tip 17: Schakel voor bepaalde applicaties mobiele data uit
Bij je instellingen kun je per applicatie aangeven of je hiervoor mobiele data wilt gebruiken. Het kan handig zijn de mobiele data uit te zetten voor applicaties die veel data verbruiken – denk bijvoorbeeld aan YouTube, Spotify en videobellen.

Tip 18: Zet je oude mobiel op Marktplaats.nl
Mag je een nieuwe mobiele telefoon uitzoeken? Zet dan je oude telefoon op Marktplaats.nl. Het is goed mogelijk dat jouw oude telefoon geld oplevert, en dat is natuurlijk altijd beter dan niets.

Tip 19: Aan het browsen? Open mobiele websites
Ben je op je mobiele telefoon aan het browsen? Dan is het verstandiger om voor de mobiele website te kiezen in plaats van de desktop versie. De mobiele websites zijn speciaal ontworpen voor mobiele telefoons en verbruiken hierdoor minder data.

Tip 20: Bescherm je smartphone – koop een hoesje
Een smartphone is een gebruiksvoorwerp en dus bestaat er een kans dat het een keer op de grond valt. Investeer daarom in een stevig hoesje, zodat je nieuwe smartphone tegen een stootje kan.

Tip 21: Overweeg een telefoonverzekering
Als je net een nieuwe mobiele telefoon hebt kan het de moeite waard zijn om een telefoonverzekering af te sluiten. Je mobiele telefoon is dan verzekerd tegen schade en/of diefstal. Het verschilt per persoon of een telefoonverzekering interessant is. Er zijn genoeg mensen die bijvoorbeeld genoegen nemen met een inboedelverzekering. Bekijk de verschillende optie’s om je telefoon te laten verzekeren en let vooral op de voorwaarden en het eigen risico dat je kwijt bent.

Tip 22: Voorkom ongewenste in-app aankopen
Een in-app aankoop is een aankoop (extra inhoud of service) vanuit aan applicatie. Dit werkt makkelijk wanneer je daadwerkelijk iets wilt aanschaffen, maar vervelend wanneer het niet de bedoeling was om een aankoop te verrichten. Let daarom goed op wat je doet en pas de beveiliging van je telefoon aan – zodat bijvoorbeeld je kinderen niet overal bij kunnen komen.

Tip 23: Installeer een datamanager
Met een datamanager weet je precies hoeveel data je verbruikt hebt in de afgelopen periode. Dit maakt je bewust van je datagebruik, en makkelijker om niet meer internet te verbruiken dan het aantal MB’s in je internetbundel.

Tip 24: Telefoon gestolen? Laat je simkaart blokkeren
Het kan voorkomen (jammer genoeg) dat je smartphone gestolen wordt. Als dit inderdaad het geval is, laat dan direct je simkaart blokkeren. Hiermee voorkom je dat de ‘nieuwe eigenaar’ toegang heeft tot het internet of kan bellen en sms’en.

Tip 25: Goedkoop is duurkoop
De regel ‘goedkoop is duurkoop’ geldt eigenlijk voornamelijk voor smartphone accessoires. Het is beter om wat extra geld in een hoesje, oplader of nieuwe oordopjes te steken, omdat deze producten meestal van sterkere materialen gebouwd zijn en dus langer mee gaan. Wil je voor een onbekend merk kiezen? Ga dan op zoek naar klantbeoordelingen over het merk/product op het internet.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op