Vind alle providers en alle telefoons

WhatsApp-groepen: dit kun je ermee

WhatsApp is zo populair, dat het tegenwoordig een werkwoord is. Als we iemand een kort berichtje willen schrijven via de telefoon, spreken we vaak al van ‘appen’.

Met deze app kunnen gebruikers met elkaar chatten en zo informatie delen. Ze kunnen niet alleen één-op-één gesprekken starten, maar ook in groepen. In dit artikel leggen we uit hoe dat werkt en wat het nut is van WhatsApp-groepen.

Wat zijn WhatsApp-groepen?

WhatsApp is een chatapp voor op je smartphone. Met deze app kun je praten met anderen. Gebruikers kunnen niet alleen gesprekken beginnen met één persoon, maar ook met meerdere personen. Daarvoor moet een WhatsApp-groep worden aangemaakt. We noemen deze gesprekken ook wel eens ‘groepschats’. Dit is het grote voordeel van WhatsApp tegenover bijvoorbeeld sms’en.

Hoe gebruik je WhatsApp?

WhatsApp is gratis te downloaden voor iOS en Android. De app is tegenwoordig ook te downloaden voor Mac en Windows. Je logt dan in via een zogenaamde ‘QR-code’. Hoe dit precies werkt, lees je in het artikel ‘Hoe werkt WhatsApp?’ op MobielAbonnement.nl.

Wat is het doel van een WhatsApp-groep?
Het doel van WhatsApp (en groepen) is hoofdzakelijk om met elkaar in contact te blijven. Dat kan over van alles gaan; van het plannen van een etentje tot zakelijk overleg. Wat tegenwoordig steeds meer in opkomst is, is WhatsApp als een vorm van buurtpreventie.

Met een groep kun je andere buurtbewoners op de hoogte houden van eventuele verdachte situaties. Daarmee verklein je de kans op een misdrijf. In sommige gevallen zit degene die zich verdacht gedraagt zelf in de groep. De persoon weet dan dat hij of zij gezien is.

WhatsApp Buurtpreventie

WhatsApp Buurtpreventie is vooral handig in 112-situaties. Denk daarbij aan woninginbraken, pogingen tot woninginbraken en pogingen tot woningovervallen. Het is ook al eens voorgekomen dat het slagen van babbeltrucs werd voorkomen dankzij deze groepen.

In Nederland hebben we naar schatting zo’n 6600 van deze groepen. Zie je een verdachte situatie? Bel dan altijd éérst 112 en informeer daarna pas de buren via de app.

Zelf een groep starten

Wil je zelf een groep starten? Dan kun je beheerder worden van een groep. Dit is de initiator van een groepsgesprek. Via Android start je als volgt een groep:

 • Start WhatsApp;
 • Tik op de drie puntjes bovenin beeld;
 • Druk op ‘Nieuwe groep’;
 • Typ een gespreksonderwerp (zoals: ‘Buurtpreventie Assen’) en kies eventueel een groepsafbeelding;
 • Nu is het tijd om mensen toe te voegen. Dit doe je door de naam van het contact op te zoeken en toe te voegen. WhatsApp haalt de contacten automatisch uit het adresboek. Leden gekozen? Tik op ‘maken’;
 • Je kunt beginnen met chatten.

Via iOS start je op deze manier een groep:

 • Start WhatsApp;
 • Ga naar ‘Chats’;
 • Tik op ‘Nieuwe groep’;
 • Voeg deelnemers toe. Dit doe je door de naam van het contact toe te zoeken en toe te voegen. WhatsApp haalt de contacten automatisch uit het adresboek. Leden gekozen? Tik op ‘maken’.
 • Typ een gespreksonderwerp (zoals: ‘Buurtpreventie Assen’) en kies eventueel een groepsafbeelding;
 • Je kunt beginnen met chatten.

Een succesvolle groep
Om een WhatsApp-groep te laten werken, is een goede samenwerking belangrijk. Houd bijvoorbeeld contact met andere groepen. In het geval van buurtpreventie betekent dit: contact houden met nabijgelegen groepen. Criminelen blijven nooit in één buurt en willen zich zo snel mogelijk verplaatsen. De beheerder van een aangrenzende groep is meestal het aanspreekpunt. Door samen te werken worden buurten veiliger!

Een groep verwijderen

Wie een groep wil verwijderen, kan dat alleen doen als hij of zij de beheerder (oprichter) van de groep is. Om de groep te verwijderen, moeten alle deelnemers uit de groep. De beheerder moet daarvoor deelnemers verwijderen. Zo verwijder je personen:

 • Tik op de naam van het gesprek;
 • Je ziet nu een scherm met gespreksinformatie;
 • Scroll naar ‘deelnemers’;
 • Tik op de deelnemer en tik daarna op ‘Verwijder deelnemer’.

Herhaal deze stappen tot er geen deelnemers meer over zijn. Verlaat nu zelf het gesprek door helemaal naar onderen te scrollen en op ‘Verlaat groep’ te tikken. Je hebt de groep nu verlaten. Omdat jij de laatste deelnemer was, is de groep nu opgeheven. Niemand kan de groep meer terugvinden.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op