Vind alle providers en alle telefoons

Veilig WhatsAppen

WhatsApp is handig om in contact te blijven met vrienden, collega’s en andere bekenden. Maar zoals alles op het internet, brengt het ook risico’s met zich mee. MobielAbonnement.nl geeft een paar WhatsApp tips om veilig te WhatsAppen.

Bestanden openen via WhatsApp

Op WhatsApp kunnen contacten elkaar bestanden sturen. Zeker als een goede vriend of vriendin dit bestand heeft gestuurd, zijn we geneigd het bestand te openen. Vaak uit nieuwsgierigheid, maar ook vaak omdat er een bericht bij staat waarin ons aanbevolen wordt het bestand te openen.

Dat is geen verstandig idee. Gebruikers kunnen het best geen bestanden openen waar zij niet om hebben gevraagd. Zelfs niet als het bestand is verzonden door een vriend of vriendin. Het is beter van tevoren even te vragen om wat voor materiaal het gaat. Op die manier weet je zeker dat het goed zit. Krijg je een bestand doorgestuurd van een onbekend nummer, verwijder het bericht dan meteen.

Het gevaar van onbekende nummers
Aansluitend op het vorige punt: onbekende nummers hoeven in principe geen contact met jou op te nemen. Natuurlijk is het mogelijk dat het onbekende nummer een bekende is die je nog niet hebt toegevoegd aan je contactpersonen, maar meestal gaat het om spam.

Een tijd lang konden spammers berichten sturen op WhatsApp met daarin links. Via die links zou je, volgens het bericht, bijvoorbeeld een iPhone kunnen winnen. Dat is natuurlijk nep. Hoewel het de laatste tijd steeds minder vaak voorkomt, is het goed hier alert op te zijn. Op andere apps als Viber en Facebook (Messenger) komt het nog steeds vaak voor.

Kettingberichten op WhatsApp

Nog altijd komen kettingberichten op WhatsApp vaak voor. Het gaat vooral vaak om: ‘Kom erachter hoe anderen over jou denken’-berichten. Daarin wordt opgeroepen om te antwoorden met hoe je over iemand denkt en het bericht aan minstens tien anderen door te sturen.

Veel gebruikers vinden dit irritant. Het doorsturen van dit soort berichten kunnen leiden tot stiekeme spam en soms zelfs tot malware. Stuur deze kettingberichten daarom nooit door naar je WhatsApp-contacten. Door er niet aan mee te doen verbeter je de veiligheid van jezelf en van anderen.

Automatische downloads
De berichtendienst heeft een handige functie waarmee berichten automatisch opgehaald worden. Stuurt iemand een afbeelding, video of document, dan worden bestanden automatisch gedownload. Erg handig, maar het kan ook erg gevaarlijk zijn.

Op deze manier kunnen kwaadwillenden namelijk schadelijke software verspreiden. Gebruikers met een iPhone zullen daar niet zoveel last van hebben, maar Android-gebruikers wel. Dit door het open karakter van het besturingssysteem.

Het is een goed idee om de functie uit te schakelen. Open WhatsApp en tik op ‘Instellingen’ en kies voor ‘Data- en opslaggebruik.’ Daarna valt in te stellen wanneer afbeeldingen, video’s, audio en documenten gedownload moeten worden. Zet standaard alles op ‘uit’. Je moet de bestanden dan zelf downloaden om ze te kunnen bekijken of beluisteren.

Nepberichten over WhatsApp
Er gaan nog altijd veel berichten rond over WhatsApp. Het gaat dan voornamelijk over de kosten van WhatsApp. Volgens bepaalde kettingberichten moeten gebruikers een bericht aan tenminste 10 anderen doorsturen om de dienst gratis te kunnen blijven gebruiken. Dat is onzin. Door het bericht door te sturen werk je mee aan het in stand houden van de kettingbrief.

Stuurt iemand dergelijke berichten, geef dan aan dat het nep is. Stuur het bericht zelf niet door, maar verwijder het. WhatsApp is over het algemeen gratis. Er zijn wel betaalde functies, maar het chatten zal nog wel een tijd gratis blijven. Verandert daar iets aan, dan lees je dat op MobielAbonnement.nl.

Is ‘WhatsApp’ wel WhatsApp?

Tegenwoordig kun je op Facebook veel verschillende ‘add-ons’ installeren. Dit zijn programmaatjes die extra functies op het medium brengen. Voor WhatsApp bestaan zulke programmaatjes op. Er wordt meegelift op het succes van de berichtendienst.

Dat is jammer, want meestal gaat het om louche diensten die persoonsgegevens proberen te stelen. Pas op met zulke add-ons. Meestal zorgt het ervoor dat je telefoon besmet raakt met schadelijke software of je account uit zichzelf berichten kan sturen.

End-to-end-encryptie
Een prima manier om veilig berichten te versturen en te ontvangen is via zogenaamde ‘end-to-end-encryptie’. Dat houdt in dat de berichten versleuteld worden. Niemand, behalve de zender en de ontvanger, kunnen de berichten lezen. Zie het als een huissleutel die je aan slechts één persoon geeft. Zelfs WhatsApp zou de berichten niet kunnen ontsleutelen.

Je kunt dit aan zetten door WhatsApp te openen, naar een gesprek te gaan en op de titel te tikken. Druk op ‘Encryptie’ en volg de stappen die op het scherm verschijnen.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op