Vind alle providers en alle telefoons

WhatsApp op de computer

Veel mensen gebruiken WhatsApp op de smartphone, maar weten niet dat er ook een webversie en een desktopversie beschikbaar zijn. Dat is handig voor op kantoor of op school. Je hoeft namelijk niet op het scherm van de smartphone te kijken, maar kunt toch berichten versturen en ontvangen. In dit artikel leggen we je uit hoe je de smartphone verbindt met de computer.

WhatsApp koppelen aan de computer
Wie WhatsApp ook op de computer wil kunnen gebruiken, doet er goed aan eerst te controleren of de meest recente versie van WhatsApp op de smartphone geïnstalleerd is. De computer heeft de app op de telefoon namelijk nodig om verbinding te maken. Voor eventueel een update uit als je niet de meest recente versie hebt.

Ben je up-to-date, dan kun je WhatsApp koppelen aan de computer. Dit kan door naar https://web.whatsapp.com te gaan. Helaas werkt dit nog niet op alle browsers. Je kunt de website alleen gebruiken op Google Chrome, Firefox, Edge (de opvolger van Internet Explorer) en Opera.

Om de computer en de telefoon te koppelen, moet de gebruiker een zogenaamde QR-code scannen. Klik op de groene knop ‘Klik om QR-code te herladen.’ Er verschijnt dan een plaatje op het scherm. Start WhatsApp nu op de smartphone en ga naar ‘Instellingen’. Tik op ‘WhatsApp Web / Desktop’ en de camera-app zal nu starten. Houd de telefoon zo voor het scherm, dat het getoonde plaatje binnen het vakje op het scherm van de telefoon past. Als het goed is, worden de apparaten nu gekoppeld en verschijnt de berichtenlijst ook op de computer.

Berichten versturen via de laptop of pc
Het is niet zo dat er verbinding is met de servers van WhatsApp. Er is verbinding met jouw telefoon. De berichten worden de hele tijd met elkaar gesynchroniseerd. Dat houdt ook in dat het toestel van de gebruiker de hele tijd in de buurt moet zijn, ingeschakeld moet blijven en verbonden moet zijn met 3G, 4G of Wi-Fi.

WhatsApp Web en WhatsApp Desktop werken net als de app. Het design ziet er ook redelijk hetzelfde uit. In de linkerkolom kiest de gebruiker een gesprek of start hij of zij een nieuw gesprek. De gebruiker kan in het rechtervak typen of gebruikmaken van emoji’s. Wie toegang geeft tot de microfoon van de computer, kan zelfs spraakberichten versturen met de knop rechtsonder in beeld. Met de knop die lijkt op een paperclip kun je foto’s versturen of de webcam starten.

Bureaubladmeldingen inschakelen
Op een telefoon zie je de berichten binnenkomen in het berichtencentrum. Dat kan ook op de computer. Handig, want daardoor ben je écht niet meer afhankelijk van je mobiel om te WhatsAppen. De telefoon kan gewoon in je tas of broekzak blijven zitten.

Hoe schakel je bureaubladmiddelen in? Dat doe je door links bovenaan voor ‘Bureaubladmeldingen inschakelen’ te kiezen en in het pop-upvenster op ‘OK, begrepen’ te klikken. Klik daarna op ‘Toestaan’ bovenin de balk om meldingen te ontvangen. Zelfs als je even niet op WhatsApp kijkt komen de berichten nu binnen. Je krijgt dan een subtiele melding op je bureaublad.

De ‘desktopversie’ gebruiken
In dit artikel hebben we met name WhatsApp Web besproken. Dit omdat dit een handige manier is van WhatsApp gebruiken. Facebook, de eigenaar van WhatsApp, heeft inmiddels ook een officieel programma voor computers uitgebracht. Dit programma valt te downloaden en te installeren op Windows (vanaf Windows 8) of op een Mac.

De desktopversie, zoals het programma wordt genoemd, valt te downloaden via https://whatsapp.com/download. Het programma verschilt niet of nauwelijks van de webversie.

Ook is het goed om te onthouden dat je ook bij de desktopversie de telefoon en de computer nog steeds moet koppelen. Een internetverbinding op de smartphone is dus nog steeds noodzakelijk, net als een opgeladen batterij.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op