Vind alle providers en alle telefoons

Geheugen en WhatsApp

Een veelgehoorde klacht is dat het opslaggeheugen van smartphones zo snel vol is. De meeste gebruikers weten niet welke apps veel gegevens opslaan in het geheugen. In de praktijk blijkt WhatsApp veel foto’s en video’s op te slaan, waardoor de telefoon ‘verstopt’ raakt. Wij leggen uit hoe je het gebruik kunt inzien en hoe je de app kunt opschonen, zodat de telefoon weer wat ruimte krijgt.

Je gebruik en opslag inzien

Wie vaak gebruikmaakt van WhatsApp, merkt dat de telefoon wat trager wordt, of krijgt een foutmelding over het opslaggeheugen. Niet zo gek, want alle foto’s, video’s en andere documenten die je ontvangt via de dienst leggen een behoorlijke druk op het geheugen van de smartphone. Alle media bedragen tezamen al snel een paar 100 MB.

Hoe weet je nu hoeveel opslagruimte wordt gebruikt door WhatsApp? Het antwoord: via de instellingen van de app. Tik op ‘Opslag in gebruik’ en je ziet welke gesprekken het meeste opslaggeheugen gebruiken. Aan de hand daarvan kun je de app opschonen, om weer ruimte vrij te maken.

Berichten en chats verwijderen op Whatsapp

Heeft iemand je een lang en groot filmpje gestuurd? Je kunt ervoor kiezen om alleen dit bericht te verwijderen, maar de rest van het gesprek te houden. Dit doe je door naar het chatgesprek te gaan en het specifieke bericht met je vinger vast te houden. Er verschijnt dan een menu, waar ook de optie ‘Verwijder’ in staat. Door op ‘Verwijder’ te tikken, wordt het hele bericht, inclusief de bijbehorende media, verwijderd van de telefoon. Daarmee bespaar je weer een aantal MB.

Een chatgesprek verwijderen
Wil je een chatgesprek verwijderen omdat deze veel ruimte inneemt? Open dan WhatsApp en tik op het tabblad ‘Chats’. Houd met je vinger een gespreksnaam vast en maak een beweging naar links. Er verschijnen dan twee icoontjes: ‘Meer’ en ‘Archiveer’. Tik op ‘Meer’ en kies voor ‘Wis chat’. Daarmee wordt het hele gesprek verwijderd.

Alle chats wissen
Helemaal opnieuw beginnen is ook een optie. Alle media wordt dan verwijderd, waardoor de telefoon direct weer een hoop opslagruimte beschikbaar zal krijgen. Ga naar WhatsApp en tik op ‘Instellingen’. Kies voor ‘Chats’ en druk daarna op ‘Chatgeschiedenis’. Er verschijnen verschillende opties: ‘Alle chats wissen’ en ‘Alle chats verwijderen.’

Als je kiest voor ‘Alle chats wissen’, worden alle berichten in jouw chats verwijderd. Dat houdt in dat alle berichten weg zijn, maar de gesprekken niet. Je kunt dus weer met dezelfde personen verder praten, maar de geschiedenis is verdwenen.

Tik je op ‘Alle chats verwijderen’, dan is echt alles weg. WhatsApp behoudt dan alleen de groepsgesprekken. Deze blijven zichtbaar onder het kopje ‘Chats’. Je blijft deelnemer van deze groepen.

Media opschonen
Je kunt er ook voor kiezen om alle gesprekken te behouden, maar alleen de bijbehorende media (foto’s, video’s, audio en documenten) te verwijderen. Dit werkt op dezelfde manier op zowel Android als iOS:

Ga naar WhatsApp en open een gesprek. Tik op de groepsnaam of de naam van de persoon waarmee je een gesprek hebt. Ga naar ‘Alle media’ en selecteer de bestanden die je wil verwijderen. Druk vervolgens op ‘Verwijderen’.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op