Vind alle providers en alle telefoons

Alternatieven voor WhatsApp

Iedereen heeft waarschijnlijk WhatsApp al op de smartphone staan, maar het is niet de veiligste chatdienst. Het is ook niet de meest uitgebreide dienst. Welke apps kunnen WhatsApp vervangen of aanvullen? Welke berichtendiensten zijn het veiligst? Wat zijn de voor- en nadelen? MobielAbonnement.nl gaat er dieper op in.

Telegram

TelegramTelegram is een populair alternatief voor WhatsApp. De app is ontstaan uit onvrede met de privacywetgeving in Rusland. De oprichter ervan is namelijk dezelfde als de oprichter van de Russische variant van Facebook, VKontake. Oprichter Pavel Durov lag in de clinch met de Russische autoriteiten en wist, net voordat hij opgepakt kon worden, te vluchten naar Duitsland.

De app is daarom helemaal gestoeld op veiligheid. Alle gesprekken gaan via een versleutelde verbinding, maar wie dat nog niet veilig genoeg vindt kan de ‘Secret Chat’-functie gebruiken. Daarmee worden versleutelde gesprekken alleen op de toestellen van verzender en ontvanger bewaard. Ook is er een optie om berichten zichzelf automatisch te laten vernietigen. Beveiligingsonderzoekers vinden de beveiliging van Telegram toch niet helemaal optimaal en bevelen voor de veiligheid andere apps aan.

    Apple App Store      Google Play Store


Signal

SignalEén van de apps die door beveiligingsonderzoekers wordt aanbevolen is de app Signal. Dat is een gratis app, waarvan de Consumentenbond vindt dat het de beste vervanger van WhatsApp is. Het bedrijf dat erachter zit doet er namelijk alles aan om het hackers zo moeilijk mogelijk te maken. Alle gesprekken zijn van begin tot eind versleuteld.

Signal zelf kan de gesprekken niet ontcijferen. De app waarschuwt ook bij aanvallen waarbij de beveiliging om de tuin wordt geleid. Het is helemaal geen app voor gebruikers die veel van beveiliging weten, maar voor iedereen. De app is overzichtelijk en je merkt niets van het beveiligingsaspect ervan. Een bijkomend voordeel is dat de app helemaal gratis is en er geen advertenties zijn.

    Apple App Store      Google Play Store


Surespot

Wie echt veel om privacy en veiligheid geeft, kan Surespot gebruiken. Er zijn uitgebreide mogelijkheden, zoals de optie om meerdere accounts op hetzelfde account te gebruiken. Op die manier kan privé en werk bijvoorbeeld gescheiden blijven. Het is ook mogelijk om berichten compleet van het toestel te verwijderen.

De app is volledig anoniem; een account is niet gekoppeld aan een telefoonnummer of e-mailadres. De app heeft geen advertenties, maar de maker ervan vraagt wel regelmatig om donaties. Daarnaast is er geen standaard ondersteuning voor spraakberichten. Die moeten gebruikers kopen, voor 1,99 euro. Dat is een nadeel.

    Apple App Store      Google Play Store


Threema

ThreemaThreema wint steeds meer aan populariteit. Het is de enige app in onze lijst waarvoor bij installatie al betaald moet worden, maar toch wordt het steeds populairder. Dat komt waarschijnlijk door de strenge privacywetgeving waar de app aan moet voldoen. Het bedrijf achter Threema is namelijk Zwitsers en daar is de wet rondom privacy erg streng.

Vooral in Duitstalige landen is de app populair. Je kunt de app volledig anoniem gebruiken, maar je kunt ook een account koppelen aan een e-mailadres of telefoonnummer. Een nadeel van de app is dat de makers geen transparantie geven over de manier waarop de app geprogrammeerd is. Duidelijk is wel dat de app berichten goed versleuteld en op een veilige manier opslaat. Nadat een bericht is afgeleverd wordt deze meteen weer verwijderd.

    Apple App Store      Google Play Store


LINE

LINELINE is een gratis app met dezelfde functies als WhatsApp, maar toch zijn er een paar verschillen. De app is bijvoorbeeld standaard ook te gebruiken op Windows en Mac. Gebruikers hoeven dus geen website op hun computer te openen en zijn niet gebonden aan een tablet of smartphone.

Populair aan deze app is het gebruik van zogenaamde ‘stickers’. Dat zijn als het ware hele grote emoticons. Deze stickers zijn niet gratis, maar wel uniek. Nadeel van deze app is dat deze stickers soms een tijdslimiet hebben en de gebruiker de sticker weer opnieuw dient aan te schaffen om de sticker weer te kunnen versturen.

    Apple App Store      Google Play Store


KakaoTalk

KakaoTalkIn Azië scoort de berichtenapp KakaoTalk erg goed. Sinds twee jaar heeft de app ook een optie om versleuteld berichten te versturen. Alle berichten die via chatrooms worden verzonden, zijn van begin tot eind versleuteld. Dat geldt niet alleen voor 1-op-1-gesprekken, maar ook voor groepsgesprekken.

De app claimt wereldwijd meer dan 100 miljoen gebruikers te hebben. De functies lijken erg op die van WhatsApp, maar dan gecombineerd met LINE. Ook hier zijn stickers namelijk erg populair. Ook hier geldt dat die stickers niet gratis zijn. Je kunt ook cadeaus, giftcards en coupons kopen voor andere vrienden op KakaoTalk. Dat klinkt leuk, maar brengt de veiligheid wel in gevaar; gebruikers zouden tot aankopen voor anderen gedwongen kunnen worden.

    Apple App Store      Google Play Store


Kik

KikTot slot de app Kik: een snelle, veelzijdige chatdienst voor de smartphone. Deze app wordt, net als WhatsApp, wereldwijd gebruikt. De app is al meer dan 40 miljoen keer gedownload en heeft een overzichtelijk en rustig uiterlijk.

Je kunt chatten, foto’s en video’s delen en schetsen naar elkaar sturen. Gebruikers kunnen een gebruikersnaam aanmaken en delen, het telefoonnummer hoeft dus niet opgegeven te worden. Sinds 2017 heeft de app ook mogelijkheden om personen van over de hele wereld te vinden en mee te doen aan publieke chatrooms. Daar zit een veiligheidsrisico; je kunt gevonden worden door vreemdelingen en daarmee praten.

    Apple App Store      Google Play Store

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op