Vind alle providers en alle telefoons

Solliciteren via apps

Op zoek naar een nieuwe baan? Leg de krant dan maar aan de kant. De tijd dat we vacatures zochten in de krant is voorbij. Vandaag de dag helpt onze smartphone ons meer dan ooit in ons werkzame leven. Er zijn talloze apps waarmee gebruikers online kunnen netwerken, banen kunnen vinden en hun verkoopvaardigheden kunnen bijschaven.

Vacature-apps

In de categorie ‘vacature-apps’ kunnen onderscheid maken tussen twee soorten applicaties: apps met een eigen aanbod en apps die gebruik maken van vacaturebanken. Zo’n verzamelapp kan handig zijn voor gebruikers die hun horizon willen verbreden en wereldwijd willen zoeken. Het aanbod kan daarentegen best overweldigend zijn. Gelukkig bieden veel apps filters om iets preciezer te kunnen zoeken.

LinkedIn

Tegenwoordig is een LinkedIn profiel belangrijker dan een CV. Op het sociale netwerk kunnen werkzoekenden een netwerk opbouwen. Op LinkedIn maken gebruikers een profiel met werkervaring en opleiding. Daarnaast is het mogelijk zich aan te melden voor groepen.

Voor het zoeken van vacatures heeft het netwerk een aparte app gemaakt: ‘LinkedIn Job Search’. Gebruikers kunnen gericht zoeken naar een openstaande vacature en meteen reageren.

Trovit

‘Trovit’ is een verzamelapp. Het werd ooit bekend als een soort marktplaats voor huizen, tweedehands auto’s en andere producten. Nu springen de ontwikkelaars ook in de vacaturemarkt. Met ‘Trovit – Job vacatures’ kunnen gebruiker duizenden vacatures van honderden verschillende jobportals bij elkaar sprokkelen.

Deze app biedt ook verschillende filters, zoals het zoeken op contracttype of aantal werkuren. Trovit is extra handig voor mensen met een internationale ambitie: de app zoekt in vacaturebanken in maar liefst 46 landen.

Bijbaan

Niet op zoek naar een vaste baan maar naar een baantje voor naast de studie? De ‘Bijbaan’-app van StudentenWerk helpt studenten een leuke bijbaan of vakantiewerk te vinden. Het is de grootste aanbieder van werk voor studenten. Niet zo gek, want de uitgever ervan is uitzendbureau Young Capital.

Landelijk zijn er meer dan 2.500 vacatures. Het is dus niet moeilijk om iets te vinden in de buurt van de studentenstad van de gebruiker.

Sollicitatie-apps

Wie op één van de vacature-apps een leuke baan heeft gevonden, moet ouderwets solliciteren. Wel, ouderwets? Er zijn veel apps die helpen bij het solliciteren. Zo kwamen we bijvoorbeeld een app tegen waarbij solliciteren direct mogelijk is. Geen ouderwetse brieven meer, maar een aansprekend filmpje.

StartMonday

Met de app ‘StartMonday’ wordt solliciteren een stuk eenvoudiger, maar ook uitdagender. De gebruiker krijgt namelijk precies 15 seconden om een manager te overtuigen. Dat gebeurt aan de hand van een video. Zorg ervoor dat het haar goed zit en er een pakkende pitch is voorbereid.

In de app staat precies wat het mogelijke salaris wordt. Daarnaast geeft het direct een melding als een HR-manager de video heeft bekeken en contact wil. Deze app is geknipt voor banen waarbij presentatie belangrijk is. Een baan in de horeca, retail of sales is dus zo gevonden.

Jobtease

We kunnen ‘Jobtease’ het best omschrijven als een soort dating-app voor werkgevers en werknemers. Werkzoekenden reageren niet meer op vacatures, maar worden gekoppeld aan potentiële werkgevers. Dat gebeurt aan de hand van de feedback van andere gebruikers.

Iedere gebruiker krijgt 60 seconden om zich te presenteren in een pitch. Die pitch kan worden gezien door 3000 gebruikers, die anderen kunnen beoordelen op een 30-tal onderdelen. Aan de hand daarvan worden bepaalde gebruikers aan- en afgeraden voor een bepaalde functie. Het is nog een beginnende app, maar wel één met potentie.

OTSO

‘OTSO’ is een Nederlandse app die ontzettend doet denken aan Tinder. De match tussen bedrijven en werkzoekenden blijft natuurlijk puur zakelijk, maar het idee erachter lijkt wel op een dating-app.

De Tilburgse Bart Naber heeft de app bedacht. Grote bedrijven als Fuji, Interpolis en de Rabobank werken al met de app. Het idee is simpel: werkzoekenden maken een account aan waarin ze zichzelf presenteren. Zij kunnen swipen langs vacatures die in het profiel passen. De werkgever ziet direct of iemand een vacature ‘leuk vindt’. Als dat zo is, kunnen werkgevers aangeven of het een match is.

 

 

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op