Vind alle providers en alle telefoons

Prepaid internet

Alle providers zijn verschillend. Ze onderscheiden zich van elkaar in prijs, kwaliteit en service. De één biedt kleine internetbundels, de ander juist grote. Sommige providers ronden af per MB, anderen doen dit per KB. Daardoor is het vergelijken van prepaid aanbieders niet altijd even makkelijk. Waar kunnen zoekenden zich het best op richten tijdens het vergelijken van het internet bij prepaid?

Hoe werkt prepaid internet?

Allereerst is het goed om te weten hoe prepaid internet precies werkt. Er zijn grofweg twee verschillende manieren:

  • Aan de hand van data eenheden;
  • Aan de hand van een internetbundel.

In het eerste geval werkt prepaid net als bij bellen en sms’en: voor iedere KB of een veelvoud ervan wordt een bedrag van het beltegoed afgeschreven. De gebruiker bepaalt dan helemaal zelf of hij of zij het beltegoed vooral wil gebruiken voor bellen en sms’en of voor internetten. Het totale bedrag wordt verminderd met het verbruik.

In het andere geval betaalt de gebruiker een internetbundel met prepaid te goed. Deze bundel moet op de kaart geactiveerd worden. De afnemer waardeert eerst het beltegoed op door een SMS te sturen. De provider verstuurt dan een activatiecode om de internetbundel te activeren. Daarna schrijft de provider direct een bedrag aan beltegoed af. De afnemer kan da voor een bepaalde tijd internetten.

Uitleg snelheden

De snelheid van het internet kan op twee manieren worden gemeten: in ‘kilobits per seconde’ of in ‘Megabits per seconde’. Providers gebruiken deze begrippen door elkaar, wat soms tot verwarring kan leiden bij afnemers. Wij doen een poging om te verhelderen hoe dit nu precies in elkaar zit.

Een kilobit per seconde wordt op drie manieren geannoteerd: als ‘Kbps’, als ‘kbit/s’ en als ‘kb/s’. Nederlandse aanbieders gebruiken vaak ‘Kbps’ om aan te geven hoe snel het internet is.

Daarnaast gebruiken veel providers de eenheid ‘Megabit per seconde’. Dat wordt ook wel eens geschreven als ‘Mbit/s’ of als ‘Mbps’. Een megabit staat gelijk aan 1000 Kbps. Als er dus op een websit ewordt geschreven dat de data snelheid 2 Mbps bedraagt, staat dat gelijk aan 2000 Kbps. Het is goed hier op te letten bij het vergelijken van prepaid aanbiedingen.

Prepaid en 4G

Bij mobiele abonnementen wordt 4G al de standaard, maar bij prepaid providers zijn er slechts een paar aanbieders. Dat komt doordat er nog niet heel veel vraag is naar 4G bij een prepaid abonnement. Toch is het juist interessant voor gebruikers die veel gebruikmaken van mobiel internet.

4G is de opvolger van 3G. De letter ‘G’ staat voor ‘generatie van mobiele telecommunicatiestandaarden’. Dat mag direct vergeten worden: het gaat vooral om de snelheid. Bij een 4G verbinding is de snelheid ongeveer 100 Mbps als de gebruiker zich verplaatst per trein of auto. Wie wandelt of stilstaat, zou in theorie 1.000 Mbps kunnen behalen. Houd er rekening mee dat dit alleen theoretische snelheden zijn. In de praktijk worden zulke snelheden zelden behaald.

In Zuid-Korea is men zelfs bezig met de uitrol van een 5G-netwerk. Dit netwerk moet in 2020 ook in Europa functioneel zijn. Dit netwerk zal honderden keren sneller zijn dan het 4G-netwerk.

Soorten bundels bij prepaid

De soorten bundels zijn zeer verschillend. Er is meestal geen onderscheid tussen dag-, week- en maandbundels. Houd er wel rekening mee dat er bij elke dagbundel een datalimiet geldt. Denk daarbij aan een maximaal gebruik van bijvoorbeeld 200 dataverkeer.

Wie een databundel met 4G kiest, kan het best voor een grote bundel kiezen. Doordat 4G zo snel is zijn gebruikers vaak geneigd meer data te verbruiken. Het beltegoed is dan sneller op.

Dataverbruik

Welk abonnement bij de afnemer past, ligt geheel aan zijn of haar dataverbruik. Sommige gebruikers versturen alleen WhatsApp’jes, anderen willen ook video’s bekijken en muziek streamen op bijvoorbeeld Spotify. Dit is het verbruik van iedere bezigheid op de smartphone:

  • E-mail openen of versturen met alléén tekst: 10 KB;
  • E-mail openen of versturen in HTML: 50 KB;
  • Internetpagina bezoeken: 250 KB;
  • Internetradio beluisteren: 2000 KB per minuut;
  • MP3 downloaden: 4000 KB;
  • Youtube of iets vergelijkbaars: 8000 KB per minuut;
  • WhatsApp’en: 1-2 KB per berichtje;

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op