Vind alle providers en alle telefoons

iPhone SE abonnementen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse placerat ut justo vel aliquet. Quisque porttitor pharetra ante eu rutrum. Donec consequat mi justo, nec scelerisque ante iaculis id.

 

iPhone SE: een geval apart

In uiterlijk is de iPhone SE vrijwel identiek aan de iPhone 5S. Het enige verschil is de matte afwerking van de achterkant en het kleine schuine deel van de zijkant van de iPhone SE. Intern is er wel een hoop veranderd, met bepaalde onderdelen van de iPhone 6S. Hiermee is de iPhone SE een upgrade van de iPhone 5S, maar niet op hetzelfde niveau als de iPhone 6S.

Dit is ook terug te zien in de prijs van de smartphone. Voor mensen die graag een iPhone willen, maar niet het geld hebben om een nieuw model aan te kopen, is de iPhone SE een goede optie. De prijs is vergelijkbaar met die van verouderde modellen, maar een groot deel van de hardware is moderner.

iPhone SE versus iPhone 5S en 6S

Omdat de iPhone SE interne componenten van zowel de 5S als 6S heeft, maken we een vergelijking met beide smartphones.

Hardware

Waar de iPhone 5S gebruik maakt van een A7-processor, draait de iPhone SE op een A9-processor, wat zorgt voor een significant snellere telefoon. De 5S heeft een snelheid van 1,3 GHz, terwijl de SE kan rekenen op 1,84 GHz. Ook heeft de 5S een quadcore GPU en de SE een sixcore GPU. Dit zorgt voor een verbeterde verwerking van videobeelden.

Tenslotte is ook het intern geheugen van de iPhone SE een flinke verbetering: van 1 GB naar 2 GB. Dit alles is duidelijk merkbaar in de prestaties van de iPhone SE. Hij is sneller, kan meer aan en verwerkt informatie vele malen sneller dan de iPhone 5S. De iPhone SE is hierbij sterk vergelijkbaar met de iPhone 6S. De hardware is vrijwel identiek, maar uit praktijktests blijkt de 6S iets sneller te zijn.

Scherm

Net als de iPhone 5S en 6S, heeft de iPhone SE een resolutie van 326 ppi. Het scherm is exact even groot als dat van de 5S (4 inch), maar kleiner dan dat van de 6S (4,7 inch). Mede dankzij de goede processor zijn beelden op het scherm bijzonder vloeiend en worden kleuren bijzonder scherp getoond. De iPhone SE doet hier geenszins onder voor concurrerende smartphones in dezelfde prijsklasse.

Camera

Ook de camera aan de achterzijde van de iPhone SE is een verbetering: 12 megapixels en in staat om 4K te filmen. De camera aan de voorzijde is minder: 1,2 megapixel, net als de iPhone 5S. Vanwege de verbeterde processor zijn de foto’s echter mooier dan met de iPhone 5S.

Hoewel smartphones van de concurrentie het over het algemeen beter doen op dit punt, is de camera degelijk en een goede verbetering, zeker voor de prijs van de iPhone SE.

Batterij

De levensduur van de batterij van iPhones is een vast punt van kritiek. Hoewel modellen van onder meer Samsung het hier nog altijd winnen, is de iPhone SE een duidelijke stap vooruit. Batterijcapaciteit wordt weergeven in de meetwaarde mAh. Voor de iPhone 5S was de capaciteit 1560 mAh. Voor de iPhone SE is dit 1642 mAh.

In de praktijk betekent dit dat de smartphone twaalf tot dertien uur meegaat wanneer er een constante verbinding met een 3G- of Wifi-netwerk is. Dit betekent dat de SE zelfs langer meegaat dan de iPhone 6 en 6S, ondanks de kleinere batterij van de SE. Dit heeft te maken met specifieke instellingen die Apple heeft toegepast, die ook verklaren waarom de SE iets trager is dan de 6S, zoals eerder aangegeven.

iPhone SE: een goede keuze?

In zekere zin is de iPhone SE een budgetmodel in vergelijking met andere iPhones. Ondanks deze aanzienlijk lagere prijs, zijn de prestaties van de iPhone SE indrukwekkend. Voor de topprestaties moet je nog altijd bij de iPhone 6 en 6S zijn, maar voor veel mensen is ook de iPhone SE waarschijnlijk een prima optie.

Met name de verbetering ten opzichte van de iPhone 5S is opvallend groot. Voor mensen die vaak één telefoon overslaan voordat ze overstappen en dus geen iPhone 6(S) willen kopen, kan de iPhone SE een mooie tussenstap zijn.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op