Vind alle providers en alle telefoons

iPhone 6s abonnementen

De iPhone 6S is de opvolger van de iPhone 6 en werd in september 2015 geïntroduceerd. Hoewel de iPhone 6S in uiterlijk vrijwel identiek is aan de iPhone 6, is er intern weer een hoop veranderd aan de telefoon.

In deze review wordt gekeken naar de veranderingen ten opzichte van de iPhone 6, alsmede de verhoudingen ten opzichte van directe concurrenten van andere smartphoneontwikkelaars.

Uiterlijk bijna onveranderd, intern verbeterd

Over het algemeen verandert het S-model van de iPhone uiterlijk vaak weinig ten opzichte van de voorganger. Toch was er enige teleurstelling dat er bij de iPhone 6S zo weinig veranderingen zijn gemaakt aan het design.

Het formaat is vrijwel gelijk aan dat van de iPhone 6, met onder meer een 4,7 inch beeldscherm en vrijwel identieke afmetingen van het hele apparaat. Wel is de iPhone 6S significant zwaarder dan zijn voorganger: van 129 gram naar 143 gram. Dit heeft te maken met de verbeterde hardware van de telefoon.

Hardware

De hardware van de iPhone 6S is sterk verbeterd. De 6S maakt gebruik van een A9 dualcore processor met een snelheid van 1,84 GHz. Ten opzichte van de 1,4 GHz van de iPhone 6 is dit een fikse verbetering. De videokaart is ook stevig verbeterd, evenals het intern geheugen, dat is opgeschroefd van 1 GB naar 2 GB.

In de praktijk hebben deze verbeteringen geleid tot een 70 tot 90% verbetering ten opzichte van de iPhone 6, een bewonderenswaardige prestatie van Apple. Onder vergelijkbare modellen van de concurrentie is de iPhone 6S één van de allersnelste smartphones.

Beeldscherm

De schermgrootte van de iPhone 6S is niet toegenomen ten opzichte van de 6. Ook de resolutie is niet veranderd: beide modellen hebben een pixeldichtheid van 326 ppi. De concurrentie doet het hier beter, met onder meer 577 ppi voor de Samsung Galaxy S7.

Desalniettemin is de beeldkwaliteit van de iPhone 6S nog altijd zeer acceptabel. Een bijzondere toevoeging is bovendien de zogenaamde 3D Touch. Waar het voorheen niet uitmaakte hoe hard er op het scherm gedrukt werd, is dit nu wel het geval. Dit is met name goed nieuws voor app-ontwikkelaars die dit kunnen gebruiken voor diverse toepassingen.

Camera

Tot voor kort was de camera van de iPhone altijd beter dan die van de concurrentie. Daar kwam bij de iPhone 6 verandering in, toen Samsung met de Galaxy S6 kwam met een superieure camera.

Apple had dan ook wat goed te maken en heeft zeker niet stilgezeten. Het aantal megapixels van de camera aan de achterzijde is opgekrikt van 8 naar 12. Bij de camera aan de voorzijde is er procentueel een nog grotere verbetering: van 1,2 naar 5 megapixels. Toch is het verschil in de praktijk kleiner dan verwacht werd op basis van de cijfers.

Met name bij slecht licht weet de camera van de iPhone 6S het zeker nog niet te winnen van de camera van de Samsung Galaxy S7. Toch geeft de verbetering een goed signaal af voor de toekomst.

Batterij

Apple krijgt regelmatig kritiek op de batterij van de iPhone en helaas is deze ook voor de iPhone 6S terecht. De concurrentie, met Samsung voorop, doet het hier simpelweg beter dan Apple.

Waar de iPhone 6 een 1810 mAh batterij had, heeft de iPhone 6S een 1715 mAh batterij. Dit betekent dus dat de iPhone 6S een kleinere batterij heeft dan zijn voorganger. Wel is de processor beter geoptimaliseerd voor de batterij, waardoor de 6S het niet slechter doet dan de 6. Tegelijkertijd is er niet of nauwelijks een verbetering in batterijduur merkbaar.

Ook het opladen duurt helaas nog vrij lang. Hoewel er inmiddels technologieën beschikbaar zijn waarmee elektrische apparaten sneller opgeladen kunnen worden, heeft Apple hier voor de 6S vooralsnog geen gebruik van gemaakt.

Eindoordeel iPhone 6S

De duidelijkste verbetering van de iPhone 6S is de snelheid. Met een upgrade die in de praktijk leidt tot een smartphone die tot wel 90% sneller is dan zijn voorganger, heeft Apple hier simpelweg uitstekend werk afgeleverd.

Helaas is de verbetering op de andere punten wel enigszins teleurstellend. Hoewel de camera, zowel voor als achter, meer megapixels heeft, is het effect hiervan in de praktijk kleiner dan gehoopt.

Een belangrijke kanttekening is echter dat de iPhone 6S is ontwikkeld vanuit een erg sterke basis. Met andere woorden: zelfs met over het geheel genomen relatief kleine verbeteringen is het nog altijd een uitstekende smartphone.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op