Vind alle providers en alle telefoons

iPhone 5 review

Eind 2012 kwam Apple met de iPhone 5 als opvolger van de iPhone 4S. De iPhone 5 is op diverse punten een verbetering op de 4S. Lees in dit artikel de belangrijkste informatie over de iPhone 5.

Algemene informatie iPhone 5

De iPhone 5 beschikt over een 4 inch scherm met een resolutie van 1136×640 pixels. Het is de eerste iPhone met de moderne oplader, waarbij beide kanten van de stekker identiek zijn. De telefoon bevindt zich in het hogere segment van smartphones en vindt in de Samsung Galaxy S3 haar voornaamste concurrent.

Hierbij is de telefoon op de meeste vlakken vergelijkbaar met de concurrent van Samsung, hoewel de Galaxy S3 iets groter is en een significant sterkere accu heeft.

iPhone 5: verbetering ten opzichte van de iPhone 4S?

De voornaamste vraag die bij iedere nieuwe iPhone gesteld wordt, is of de verbetering ten opzichte van het vorige model voldoende is. Voor deze iPhone 5 review hebben wij dit uitgebreid getest. Ons oordeel is dat de iPhone 5 een significante verbetering is op de 4S en ook ten opzichte van concurrentie tot de absolute top behoort.

Beeldscherm

Een duidelijke vooruitgang is het beeldscherm. Zoals vermeldt beschikt de iPhone 5 over een 4 inch beeldscherm, waar de 4S een 3,5 inch scherm had. De pixeldichtheid (weergeven in ppi) is met 326 wel hetzelfde als de iPhone 4S. Deze pixeldichtheid zegt iets over de scherpte van beelden die getoond worden op het scherm.

Formaat

Hoewel de iPhone 5 een groter beeldscherm heeft dan de iPhone 4S, wil dit niet zeggen dat het apparaat als geheel ook logger is. De telefoon is een stuk dunner (7,6 mm tegenover 9,3 mm van de 4S) en weegt ook minder: 112 gram voor de iPhone 5 tegenover 140 gram voor de iPhone 4S.

Hardware

De iPhone 5 beschikt over een A6-processor, waar de 4S werkt met een A5-processor. De iPhone 5 heeft hierbij 1,3 GHz aan snelheid en de 4S 1,0 GHz. Ook het interne geheugen is sterk verbeterd: van 512 MB naar 1 GB.

Uit praktijktests is gebleken dat de iPhone 5 over het algemeen dan ook een stuk sneller is dan de iPhone 4S. Voor de 4S is het een verbetering van ongeveer 150% en ten opzichte van de iPhone 4 is dit zelfs meer dan 300%. Hieruit blijkt dat Apple, zoals verwacht, veel aandacht besteedt aan het verbeteren van de snelheid van de iPhone. Hiermee behoort de iPhone tot de snelste smartphones uit haar generatie.

Mobiele data

De verwerking van mobiele data is ook verbeterd met de iPhone 5. Het kan hogere internetsnelheden aan en hierdoor ook sneller informatie vanuit apps verwerken, wat duidelijk merkbaar is.

Camera

Hoewel de camera nog niet zo goed is als die van de Samsung Galaxy S3, is de verbetering ten opzichte van de iPhone 4S significant. Waar de 4S een 0,3-megapixelcamera heeft en een videokwaliteit van slechts 480p, beschikt de iPhone 5 over een 1,2-megapixelcamera. Deze kan bovendien 720p HD filmen. Ook kunnen voor het eerst panoramafoto’s gemaakt worden.

Batterij

Hoewel de batterij van de iPhone 5 een verbetering is op de accu van de iPhone 4S, is deze niet zo groot als vooraf gehoopt. Buiten gebruik heeft de iPhone 5 een batterijduur van zo’n 225 uur. Dit is een verbetering van slechts 25 uur ten opzichte van de iPhone 4S.

Bij gebruik is het verschil nog kleiner: 10 uur bij verbinding met een Wifi-netwerk tegenover 9 uur van de iPhone 4S. Hierbij redt de iPhone 5 het niet tegenover de concurrentie, wat een terugkerend thema is bij iPhones.

Eindoordeel iPhone 5

De iPhone 5 is over het algemeen een goede verbetering op eerdere modellen en kan bijzonder goed mee met de concurrentie. Hoewel concurrerende modellen het onder meer op het gebied van de batterij en camera beter doen, heeft de iPhone 5 ook erg sterke punten.

De snelheid van de iPhone 5 is erg goed, evenals de beeldkwaliteit en het formaat van de telefoon. Er zijn helaas geen mobiele abonnementen meer. Daarom raden we je aan een iPhone 5 te kopen in combinatie met een sim only abonnement.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op