Vind alle providers en alle telefoons

5G snelheid

5G zal extreem hoge snelheden behalen. Deze nieuwe techniek is veel sneller dan je draadloze netwerk thuis en is 50 keer sneller dan het huidige 4G-netwerk. In sommige tests worden snelheden gehaald van wel een terabyte per seconde. Maar hoe snel is 5G nu echt? Wat kun je precies met deze snelheden doen?

De vertraging van 5G

Je leest het overal: 5G zal extreem hoge snelheden bieden. Maar hoe snel is snel? Dat hangt natuurlijk ook samen met de vertraging tussen zender en ontvanger. Als het even duurt voordat het signaal is ontvangen of verzonden, ervaart de gebruiker dat als ‘traag’. In de praktijk merken gebruikers dat vooral bij het spelen van games, het gebruik van virtual reality of bij het bedienen van een computer op afstand.

Op een 4G-netwerk is een vertraging een paar tientallen milliseconden. Bij 5G zal die vertraging afnemen tot een minimum. In sommige tests neemt de vertraging af tot slechts een milliseconde.

Hoe snel is 5G?

Hoe snel is 5G nu in de praktijk? De mobiele aanbieder T-Mobile heeft dat getest, in samenwerking met Nokia, Ericsson en Samsung. De provider kreeg het voor elkaar snelheden van 12 gigabyte per seconde te bereiken. Consumenten halen zulke snelheden niet.

Volgens de 5G-standaard moet een antenne minimaal 100 Mbp downloadsnelheid en 40 Mbps uploadsnelheid kunnen bieden. Deze snelheden zijn ook op 4G+ te behalen, maar alleen als het rustig is op het netwerk. 5G garandeert zulke snelheden als minimum, ook als het druk is op het netwerk.

We merken niet direct zoveel van de hogere snelheden van 5G. Het downloaden van een film zal sneller gaan, maar niet sneller dan ze nu gewend zijn. Voor bedrijven wordt 5G wel interessant.

Wat kun je met deze snelheden doen?

5G is interessant omdat het veel nieuwe mogelijkheden biedt in verschillende sectoren. Zo wordt het door de hoge snelheid van 5G mogelijk om de technologie achter bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s aan te sturen.

In de zorgsector zorgt het ervoor dat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Zij kunnen nu namelijk de hele tijd gemonitord worden. Op agrarisch gebied wordt het dankzij de nieuwe techniek mogelijk om sensoren en drones in te zetten om ziekten in gewassen te monitoren.

Wat kunnen consumenten er precies mee? Consumenten merken de hogere snelheid vooral bij het doen van zware bewerkingen. Denk daarbij aan het downloaden van grote bestanden. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat een hogere snelheid gevolgen heeft voor de databundel.

De snelheid van verplaatsen

We gebruiken onze telefoon veel onderweg. De snelheid waarmee de gebruiker zich verplaatst is van invloed op de snelheid van de verbinding. In Nederland rijden we momenteel tot 160 kilometer per uur op de snelste binnenlandse spoorlijn. 5G is voorbereid op hoge snelheden. Een gebruiker die zich met 500 kilometer  per uur verplaatst, zou nog een perfect bereikt en een perfecte snelheid moeten kunnen behalen.

Het gevolg voor je databundel

Toen 4G werd uitgerold, steeg het dataverbruik in Nederland explosief. We gebruikten maar liefst 112 miljard MB in totaal. Daarvan werd de helft geconsumeerd via 4G. Uit onderzoek blijkt dat er een relatie is tussen een hogere snelheid en een hoger verbruik.

Dat zit zo: doordat gebruikers minder lang hoeven te wachten, kunnen ze meer dingen na elkaar doen. Bovendien worden ze minder bewust van hoe groot een bestand eigenlijk is. Als een bestand lang laadt, weet je dat het waarschijnlijk om een groot bestand gaat. Nu een bestand razendsnel laadt, denk je dat het waarschijnlijk om een klein bestand gaat.

Bij 5G zal die bewustwording nog kleiner worden. De verwachting is dan ook dat het gebruik nog verder zal stijgen. Niet alleen het totale gebruik zal omhoog schieten, maar ook het individuele gebruik. Wat dat betekent voor de databundels, is een grote vraag. De trend van dit moment is al dat steeds meer providers onbeperkte bundels aanbieden. Onbeperkt is daarbij niet helemaal onbeperkt: in de algemene voorwaarden is vaak een limiet te vinden. Is deze limiet eenmaal bereikt, dan moeten er weer nieuwe gigabytes aangevraagd worden.

Snellere invoer

Telecomaanbieders verwachten dat 5G in 2020 beschikbaar komt voor consumenten. Daarbij is door KPN, T-Mobile en Vodafone afgesproken dat zij beloven de nieuwe techniek sneller in te voeren als dat mogelijk is. Daarvoor verlangen zij wel dat aanbieders als WhatsApp en Skype aan dezelfde regels voldoen als providers. Volgens de providers bieden WhatsApp en Skype met hun chat- en belfuncties dezelfde functies als providers met bellen en sms’en.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op