Vind alle providers en alle telefoons

5G smartphones

De techniek staat niet stil. Het lijkt inmiddels lang geleden dat we 3G gebruikten. De meeste providers bieden nu 4G aan. Bij sommigen moet toegang tot het 4G-netwerk worden bijgekocht, bij anderen wordt er automatisch toegang tot 4G geboden. Inmiddels zijn providers al volop aan het testen met de opvolger: 5G.

De verwachting

Op dit moment hebben de meeste smartphones alleen een ondersteuning voor 4G. 5G smartphones zijn daarom nog niet op de markt gebracht. Telecomexperts verwachten dat het niet lang zal duren voordat ook de 5G-techniek wordt doorgevoerd op de smartphonemarkt.

Naar verwachting gaan de eerste mobiele providers 5G aanbieden vanaf 2020. In Nederland zou dit rond 2022 zijn. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat vanaf dat moment volop 5G smartphones geproduceerd en verkocht worden.

In het buitenland wordt verwacht dat de eerste publieke proeven in 2018 zullen beginnen. In India werkt Samsung bijvoorbeeld samen met verschillende providers om een telefoon te maken die geschikt is voor 5G.

Hoe snel kun je internetten op een 5G smartphone?

5G zal in de eerste periode niet veel sneller zijn dan 4G. In theorie kan de snelheid van 5G doorgroeien naar een gigabit per seconde. De meeste vaste verbindingen in Nederland halen dit niveau niet.

Wat kun je straks precies met 5G doen? De Europese Commissie beantwoordt deze vraag met een voorbeeld: het downloaden van een complete film in hoge kwaliteit van bijvoorbeeld Netflix. Dat kan nu nog even duren, maar straks is de film binnen een paar seconden binnen.

Een groot voordeel van deze nieuwe technologie is dat het stabieler is. Op grote festivals en (sport)evenementen heb je straks een stabielere internetverbinding. Nu zijn er nog zoveel mensen verbonden met een 4G-zendmast, dat het netwerk het niet aankan. 5G heeft straks meer capaciteit.

Deze smartphones zijn in ontwikkeling

Om gebruik te kunnen maken van 5G, is straks een 5G-smartphone nodig. Deze telefoons zijn op dit moment nog niet verkrijgbaar. In Nederland hebben een paar partijen een aantal testtoestellen in bezit. Dat zijn Ericsson, Huawei, KPN en TNO. Zij doen proeven met 5G in bijvoorbeeld het Groningse Loppersum. We weten inmiddels van een paar fabrikanten dat ze bezig zijn met 5G-technologie voor hun nieuwe toestellen.

ZTE Gigabit Phone

In februari 2017 is de ZTE Gigabit Phone gepresenteerd. Dit is de enige telefoon waarvan bekend is geworden dat deze zeker 5G-technologie zal bevatten. Daarmee is ZTE de eerste fabrikant die deze bekendmaking doet.

Er is nog niet veel over de telefoon bekend, behalve dat deze downloadsnelheden van 1 gigabit per seconde aan kan. Vandaar ook de passende naam voor dit toestel: ‘ZTE Gigabit Phone’. Naar verwachting zal het nog jaren duren voordat dit toestel daadwerkelijk op de markt komt.

Nokia

Op het internet gaan geruchten dat Nokia een comeback wil maken. Het bedrijf zou dat willen doen door middel van een telefoon die 5G ondersteunt.

Daar zit een stukje geschiedenis achter: Nokia was ooit de wereldleider op het gebied van mobiele telefoons, kwam niet met de vernieuwing mee en verdween daarna van de markt. Microsoft nam Nokia over, maar bleef de naam gebruiken. Dat zorgde voor enorme verliezen. Daarom probeert Microsoft nu nog nauwer samen te werken met ‘HMD’, een bedrijf dat is opgezet door een oud-werknemer van Nokia.

HMD zou volgens een gerucht bezig zijn met de 5G-techniek, waarmee Nokia zich weer op de kaart kan zetten. Of het gerucht klopt, weten we over een paar jaar.

Samsung Note 8

Samsung verkoopt wereldwijd de meeste telefoons. Het is een publiek geheim dat de fabrikant testen doet met 5G. In Amerika gebeurt dit in de vijf grootste steden. Daar worden de tests gedaan in samenwerking met provider Verizon.

De Samsung Note 8 zou de eerste telefoon kunnen zijn met ondersteuning voor 5G. Naar verwachting komt deze telefoon op de markt in 2020.

Ook Apple kan niet achterblijven

Als een van de grootste fabrikanten ter wereld kan Apple niet achterblijven. De smartphonefabrikant introduceerde als een van de eerste merken een 4G-smartphone. De kans is groot dat Apple dit nu weer gaat doen, maar dan met 5G. Volgens een hardnekkig gerucht zal er een ondersteuning zijn voor het nieuwe netwerk in de iPhone 8. Naar verwachting komt deze telefoon eind 2017 op de markt.

 

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op