Vind alle providers en alle telefoons

De 5G proeftuin in Groningen: wat houdt het in?

Het is landelijk en wereldwijd in het nieuws geweest: de 5G proeftuin in Groningen. Daar worden proeven gedaan met verschillende toepassingen. De vraag die beantwoord moet worden is: ‘Voor welke toepassingen is 5G geschikt?’ MobielAbonnement.nl legt aan de hand van zes vragen uit wat er precies gebeurt in Groningen.

Wat houden de proeven in?

Concreet zijn de proeven vooral bedoeld voor zakelijk gebruik. De vraag is hoeveel verbruik het netwerk aan kan en voor welke toepassingen het daarmee geschikt is. Economic Board Groningen, Agentschap Telecom, Vodafone, Ericsson, TNO, Huawei, Rijksuniversiteit Groningen, SURF en Hanzehogeschool Groningen werken samen om uit te vinden wat 5G kan betekenen voor het bedrijfsleven en voor consumenten.

Er worden proeven gedaan in de sectoren landbouw, zorg, verkeer, logistiek, werkomgeving en energie. Voorbeelden daarvan zijn proeven met een lage vertraging van videobeelden voor gezondheid, test met veel gekoppelde sensoren en toepassingen met communicerende machines. Het bekendste voorbeeld is de zelfrijdende auto. Veel van deze proeven worden gedaan in het Noord-Groningse Loppersum.

Het uitgangspunt is steeds dat apparaten altijd met elkaar in verbinding kunnen communiceren. We spreken dan van ‘Internet of Things’. De reactietijd is in alle projecten cruciaal. Op het 4G-netwerk is de reactietijd ongeveer 40 milliseconde. Op het nieuwe netwerk wordt dat een milliseconde. Dat is snel genoeg voor een zelfrijdende auto om zelf te kunnen rijden of voor een operatierobot om foutloos te kunnen opereren.

Wat houdt 5G in?

5G is de vijfde generatie mobiel internet. Daarvoor wordt een nieuw netwerk aangelegd, die veel sneller zal zijn dan het huidige 4G-netwerk of de draadloze internetverbinding thuis. De snelheid zal te vergelijken zijn met dat van glasvezel. Daardoor is 5G erg geschikt voor nieuwe toepassingen, zoals draadloos netwerk voor grote hoeveelheden mobiele data. Denk bijvoorbeeld aan een internetverbinding op een festival.

Ook voor virtual reality en andere toepassingen die veel data kosten is het netwerk geschikt. Naar verwachting wordt het netwerk in 2020 voor iedereen beschikbaar, maar voor het zover is, moet het netwerk eerst grondig getest zijn. Dat gebeurt in Noord-Groningen.

Waarom zijn de proeven zo belangrijk?

Het nieuwe netwerk zal veel sneller zijn dan het oude netwerk en heeft, nog belangrijker, veel meer capaciteit beschikbaar. Een bijkomend voordeel is dat 5G de frequenties van 6 tot 100 gigahertz kan gebruiken. De frequenties onder de 6 gigahertz worden nu nog voor veel andere toepassingen gebruikt.

In theorie kunnen frequenties onder de 6 gigahertz de enorme stroom aan data in toekomst niet aan. De frequenties boven de 6 GHz zijn vrij en kunnen de vraag aan data wel aan. Telecomexperts noemen deze techniek ‘Hogefrequentietechnologie’ en stellen dat deze techniek ultrasnelle mobiele abonnementen en internet mogelijk maakt. Snelheden van 10 of zelfs 20 gigabit per seconde zijn dan niet ondenkbaar. Of de theorie daadwerkelijk klopt, wordt onderzocht en getest in de proeftuinen. Daarmee wordt ook duidelijk voor welke toepassingen 5G geschikt is.

Is de proef vernieuwend?

Het is uniek te noemen dat er proeven met 5G in een landelijk gebied worden gedaan. Groningen is in Nederland en in Europa het enige landelijk gebied waar dat gebeurt. De proeftuin is één van de eerste initiatieven ter wereld op het dekkingsgebied van 5G. De pilot begon in 2016, maar de bedoeling is dat de proeven meerdere jaren duren.

Deze proeven vinden plaats in zogenaamde ‘fieldlabs’. Dat zijn een soort laboratoriums waar de deelnemende partijen theorie in de praktijk kunnen brengen. Hoe lang deze fieldlabs in bedrijf zijn, hangt af van het succes van de pilots en de financiering. Zodra de techniek voor heel Nederland beschikbaar is, worden de labs gesloten.

Voor wie is de proeftuin interessant?

Op dit moment is de proeftuin vooral interessant voor het bedrijfsleven in bijvoorbeeld de agrarische sector. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan een elektrische aardappel die telkens meet wat het vochtgehalte en de temperatuur van de grond is.

In de toekomst is 5G interessant voor Nederland en zelfs de rest van de wereld. Ook in Noord-Groningen zelf zal de komst van 5G een doorbraak betekenen. In het gebied is namelijk 4G nog niet de standaard. De gemeten snelheid op het gebruikelijke netwerk is onder de 30 Mbit per seconde. 5G gaat daar verandering in brengen.

Waarom in Groningen?

De proeven worden gedaan in Noord-Groningen omdat er op deze plaats veel ruimte is. Daarnaast valt de ligging van de proeftuin binnen het aardbevingsgebied. Naar mening van de deelnemende partijen verdient het aardbevingsgebied een economische impuls en die kan 5G geven. Daarnaast zijn er belangrijke kennisinstituten in de buurt, zoals de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen.

 

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog vragen? MobielAbonnement.nl staat je graag te woord. Bekijk onze blog of neem contact met onze support-afdeling.


Volg ons op