Het verschil tussen iOS en Android

Bij de aanschaf van een smartphone heeft de consument een keuze voor een besturingssysteem. De ene telefoon draait op Android, de andere op iOS. Wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee systemen?

Vergelijkingstabel

Om Android en iOS zo goed met elkaar te kunnen vergelijken, heeft MobielAbonnement.nl een vergelijkingstabel gemaakt.

Functie Android iOS
Applicaties Groot aanbod. Installeren vanuit de App Store. Groot aanbod. Installeren vanuit de Play Store.
Privacy Veel mogelijkheden tot het zelf instellen van de privacy. Weinig mogelijkheden om zelf de privacy te bepalen
Instellingen Gemiddeld aantal instellingen. Veel uitgebreide instellingen.
Kans op virussen Ontwikkelaars hebben een beperkte toegang. Weinig kans op virussen. Iedereen mag een applicatie in de Play Store plaatsen. Meer kans op virussen.
Kwaliteit van de applicaties Door de vrije toegang tot de Play Store is de kwaliteit niet altijd even goed. Kwalitatief goede en relatief eenvoudige apps.
Gratis apps? Gratis en betaalde apps. Gratis en betaalde apps.
Gebruiksvriendelijkheid
Grote gebruiksvriendelijkheid Veel instellingen, widgets en snelkoppelingen: minder gebruiksvriendelijk.

iOS

iOS is het systeem voor de iPhone. Het is een vrij simpel en overzichtelijk besturingssysteem. De gebruiker kan kiezen uit een groot aanbod aan apps (programma’s op de telefoons), maar er is weinig keuze in toestellen. Alleen de opslaggrootte, schermgrootte en kleur valt te kiezen.

De homebutton
Een iPhone heeft een grote ronde knop aan de onderkant van de telefoon. Dit heet de ‘homebutton’. Deze knop is belangrijk voor de functie van het systeem. Door op deze knop te drukken komt de gebruiker meteen weer terug op het startscherm. Door twee keer snel op deze knop te drukken, kan de gebruiker wisselen tussen verschillende schermen. Door de knop vast te houden, kan stembediening gebruikt worden. Erg handig voor wie de telefoon nog niet onder de knie heeft.

Toegankelijk en gebruiksvriendelijk
Op zich is iOS een erg toegankelijk, gebruiksvriendelijk systeem. Voor ouderen is het fijn dat er niet zoveel instellingen zijn. Dan kan er ook minder fout gaan. Het is de juiste keuze voor wie een telefoon wil die vanuit de doos al meteen werkt, zonder al te veel hoeven in te stellen. Over toegankelijkheid gesproken: blinden en slechtzienden hebben toegang tot een hoop functies. Zo kunnen de letters bijvoorbeeld uitvergroot worden, en is er een dicteerfunctie.

Wie thuis een Mac-laptop heeft, kan de iPhone er op aansluiten en meteen gebruiken. Zo is het mogelijk vanaf de Mac-laptop een kopie van de telefoon te maken. Op die manier loopt de gebruiker minder risico de data op de telefoon ooit kwijt te raken. Het is ook mogelijk de telefoon te gebruiken in combinatie met Windows, maar de ervaring leert dat dit iets minder soepel gaat. Door het programma ‘iTunes’ (voor Windows en Mac) te gebruiken, kan de gebruiker ook direct zijn of haar favoriete muziek op de smartphone plaatsen.

Android

Liever de mogelijkheid de telefoon helemaal naar eigen smaak in te stellen? Dan is Android een goede keuze. De instellingen en mogelijkheden zijn eindeloos op dit systeem. De standaardinstellingen voldoen, maar soms is het net niet genoeg. Het kan handig zijn om zelf de telefoon in te kunnen stellen, maar door de vele mogelijkheden is het soms ook erg lastig een bepaalde instelling te vinden.

Grote keuze
Er zijn veel verschillende merken telefoons die gebruikmaken van Android. Daardoor verschilt de prijsklasse ook enorm. Een Android-toestel is er al voor onder de 100 euro. Daarentegen zijn er smartphones die ongeveer dezelfde prijs hebben als een iPhone. Het verschil: de snelheid. Bekende merken die Android als besturingssysteem gebruiken zijn Samsung, LG, Sony, HTC, Huawei, Motorola en Google. De telefoons zien er niet allemaal hetzelfde uit. Het menu, de kleuren en het toetsenbord verschillen per toestel. Er valt dus veel te kiezen.

Knoppen
De meeste mobiele telefoons met Android als besturingssysteem, hebben meerdere knoppen. In ieder geval heeft ieder toestel een ‘terugknop’, waarmee de gebruiker één stap terug kan gaan. Met de thuisknop kan de gebruiker weer terug naar het startscherm. Veel fabrikanten plaatsen daarnaast een menuknop en een zoekknop. De ontwikkelaar van de telefoon bepaalt zelf waar welke knop zit. Daardoor kan het zijn dat de eigen smartphone heel anders bediend moet worden dan de smartphone van een (klein)kind.

Widgets
Alle smartphones hebben een startscherm. Dit noemen de ontwikkelaars een ‘homescreen’. Daarop valt een ‘widget’ te installeren. Dit is een kleine applicatie die snel toegang kan verlenen tot veelgevraagde informatie. Denk bijvoorbeeld aan een agenda, het weerbericht of het laatste nieuws. Daarnaast is het mogelijk een snelkoppeling te maken naar veel gebruikte applicaties.

Programma’s en privacy
Android heeft een groot aanbod in apps. In vergelijking tot iOS heeft het een veel groter aanbod in gratis programma’s. Daarvoor moet de gebruiker wel een gedeelte van zijn of haar privacy inleveren. In de praktijk blijkt het vaak onmogelijk een applicatie de gegevens tot het adresboek of de locatiegegevens te ontzeggen.

Laat een reactie achter

Peer Custers|

In het overzicht zijn bij “Kwaliteit van de applicaties” iOS en Android apps verwisseld.

Reageer

    Lars|

    Hartelijk dank voor uw opmerking. Het is aangepast.

    Reageer

Veilig gebruik van Wi-fi - Mobiel abonnement|

[…] versie te installeren en de updates bij te houden. Zo worden beveiligingslekken snel opgelost. Voor Android en iPhone is het mogelijk een virusscanner te installeren, die applicaties en websites eerst controleert. Wie […]

Reageer

Datamanagers: apps om het verbruik bij te houden - Mobiel abonnement|

[…] My Data Manager De gratis applicatie ‘My Data Manager’ houdt al het dataverkeer op de telefoon bij. Wie de applicatie voor de eerste keer opent, ziet het verzoek een dataplan op te zetten. Daarin staat over welke periode gemeten moet worden, wat het datalimiet is en wanneer de app opnieuw moet beginnen te meten. Deze applicatie is beschikbaar voor Android en iOS. […]

Reageer

Raak de smartphone nooit meer kwijt - Mobiel abonnement|

[…] Met de app Prey Anit Theft (voor Android en iOS) is het ook mogelijk de telefoon terug te vinden. Het handige is dat het mogelijk is gegevens naar […]

Reageer

Got Something To Say:

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *